Promosi Interest Rendah 5% (Monthly Rendah)..Tamat Jun 2017! Jom Melabur SEKARANG!!!

ASB2 Loan Dah Tutup

ASB2 Loan Dah Tutup

Ya, ini sangat mengejutkan! Ingatkan baru mula April 2014, boleh melabur lama sikit. Rupanya April 2017 dah stop asb2 loan.

ASB2 Loan dah tutup
ASB2 Loan dah tutup


Ramai sangka apabila ekonomi Malaysia menurun sejak 2015, begitu juga dividen ASB2 menurun menyebabkan ramai yang menjual kembali ASB2 Loan mereka kerana takut kerugian dan tak boleh tampung loan asb2 yang dibuat.

Ini semua meleset dan salah sama sekali. Realitinya ialah mereka yang SERIUS dan FAHAM pelaburan akan terus membuat asb2 loan walaupun dividen semakin menurun. Eh kenapa ye? Ya lah, turun kepada 6.5% jer...masih ok. Bukan rugi teruk...kira lah guna calculator, jangan ikut ikutan kemudian menyesal kerana lepas ni dah tak boleh apply dah.

Jom kita recap skit info pasal ASB2 ni:

1- Had maksimum RM200000
2- Objektif = Menjana pulangan jangka panjang yang konsisten di samping memastikan pengekalan modal pemegang unit dengan menyertai pelaburan di dalam portfolio aset campuran.
3- Saiz Tabung = 10 Bilion

Ya, 10 Bilion telah habis dilabur bro! No more huhuhu....


Ok, jangan pandang belakang lagi. Kita melabur ada objektif. Jangan ikut ikut kata orang yang kata tak untung dan lain lain. Akhirnya dah tak ada peluang, kita juga yang melepas huhu.

Hujung tahun orang beratur amik dividen. Kita masih lagi orang yang "melihat orang lain ambil dividen"......

Act Now for your future....

* Ada yang tanya saya, ASB tak penuh lagi ke?
Jawapan = ASB takde had bro! sebab tu tak penuh2...apa tunggu lagi? Dividen pun lagi best...


Berminat dan serius melabur dalam ASB?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888
Untuk lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/asbloanterbaik





















Read More

ASB Loan For Newbie

ASB Loan For Newbie

Anda berminat dengan pelaburan menggunakan ASB Loan?

Anda betul betul kosong pasal asb loan ni?
Ada beberapa perkara yang anda perlu faham tentang asas ASB Loan.


ASB Loan for newbie
ASB Loan for newbie beginner

Soalan Soalan biasa ASB LOAN


Apakah ASB Loan?
= ASB Loan adalah satu pinjaman bertujuan nak mendapatkan sijil ASB diakhir tempoh loan. Anda bayar bulanan yang sedikit, dan setiap tahun dapat dividen (biasanya dividen boleh cover bayaran bulanan setahun- tertakluk situasi teknik melabur). Habis tempoh loan (full settlement), anda dapat sijil ASB yang boleh ditunaikan.

Adakah ASB Loan boleh dapat duit cash?
= Jangan salah faham! Yang dapat duit cash tu PERSONAL LOAN. Anda buat PERSONAL LOAN anda dapat CASH. Anda buat Asb loan, anda hanya dapat SEDIKIT DIVIDEN di akhir tahun dan dihujung tempoh loan (10 tahun ke 20 tahun ke 30 tahun ke), anda dapat sijil asb. Sila buang jauh jauh SALAH FAHAM anda tentang dapat duit cash (Personal Loan) dan Asb Loan.
Senang cerita, Personal loan = Lebur/Belanja duit    &   Asb loan = Melabur duit

Adakah saya kakitangan swasta dan bekerja sendiri boleh mohon asb loan?
= Bank tak kisah anda kakitangan kerajaan atau swasta atau bekerja sendiri. Yang penting pendapatan (Payslip atau Bank Statement) layak. Itu sahaja yang penting!

Saya ada duit cash untuk bayar monthly payment asb loan setahun terus. Tapi payslip tak lepas sebab banyak komitmen, boleh tak apply?
= Tak boleh bro, duit CASH SEDIA ADA tak diambilkira dalam kelayakan. Hanya Payslip dan Bank Statement Biz selama 6 bulan terkini sahaja.

Saya Surirumah, Pelajar, Student boleh apply tak asb loan?
= Tak boleh kerana tiada payslip atau bank statement biz. Tapi kalau suami, mak, ayah, abang, kakak anda setuju berikan kebenaran Payslip diorang untuk anda apply loan, jadi BOLEH dan TAK ADA MASALAH. Tetapi kelayakan dan komitmen loan akan jadi atas Payslip mereka. Pastikan mereka faham.
Situasi akan jadi macam ni:
Student jadi pemohon utama (guna buku asb student sendiri) + Ayah jadi pemohon bersama (guna Payslip ayah).Kelayakan gaji ikut gaji ayah, tapi tempoh loan ikut umur anak dan dividen akan masuk buku anak.

Saya tiada akaun CIMB. Kena bukak tak?
= Tak ada masalah dan tak perlu buka. Ramai yang buat asb loan tak ada akaun CIMB dan mereka boleh bayar melalui Online Transfer atau gunakan mesin Cash Deposit Machine (CDM).

Ada orang kata buat asb loan ni rugi berbanding simpan sendiri asb dalam buku, betul ke?
= Jangan dengar orang cakap. Sila baca contoh kiraan dan hadam = <SINI>

Orang kata ASB Loan ada interest sampai 5.2% dah macam Personal Loan punya Interest?
= Adoii, jauh bonar buat perbandingan macam tu. Jangan macam tu bang..lain bonar...Personal Loan guna simple interest so memang mahal (Loan kereta pun sama). Loan rumah dan Asb Loan menggunakan Term Loan, jadi lagi murah. Nampak je nombor lebih kurang sama, kiraan jauh lain bro. Kalau mahal, semua orang buat asb loan ni rugi lah. Takkan ada nama "Pelaburan Asb Loan" hehehe.

Betul ke kalau abis tempoh bayar asb loan akan dapat SIJIL ASB?
= Betul bro, dapat sijil tu anda boleh tunaikan (boleh cairkan dan masukkan dalam akaun peribadi anda). Hehehe...masa tu jangan lupe belanja saya :)



* Jika anda tak clear PTPTN TAK BOLEH MOHON (ada buat penjadualan semula PTPTN). Pengalaman saya, ramai yang kene reject walaupun gaji layak. Penjadualan semula PTPTN merendahkan score kelayakan pinjaman anda. Jika tidak pernah bayar, jarang jarang bayar, bayaran tertunggak tak ada masalah memohon. Yang buat penjadualan semula je bermasalah.

Berminat nak melabur ASB Loan? Jom la buat ngan Konsultan yang sentiasa membantu anda...bagi support...
Whatsapp FairuzRamli 0134555888







Read More

Dividen ASB2 2017 : Ok ke Tak?

Dividen ASB2 2017

Ramai yang ternanti nanti pengumuman ASB2 2017. Fuhh....bila dengar pengumuman ASB 2016 yang lepas ramai dah start goyang dan menggelabah.

Dividen ASB2 2017
Dividen ASB2 2017


Releks la bro. Melabur kene konsisten. Hanya yang berilmu je akan kekal untung. Semakin lama akan terus melabur (regardless dividen dah makin kurang ke tak), anda akan dapati makin dekat anda ke arah untuk full settlement dah seterusnya kekal atas track mendapatkan sijil asb penuh. 

Yang dah cancel tu...good luck lah! hehehe...kalau dah insaf dan nak buat balik jangan lupa buat ngan saya...buat ngan saya boleh bincang bincang strategi baru dan lebih menguntungkan.

Baik, berbalik kepada pengumuman dividen ASB2 baru baru ini iaitu pada 31 Mac 2017, dividen ASB2 adalah pada kadar 6.5%. Yessss...seperti dijangka.

Kenapa saya cakap dijangka? 

ASB dividen 6.75% ... biasalah ASB2 rendah sikit...6.5% tu kira rapat lagi....

Soalan : Ok ke tak 6.5% ni?

Jawapan saya: Ok buat masa sekarang.

Ye ke ok?

Cuba tengok kiraan ASB2 saya:

Si A buat asb2 loan RM200K selama 30 tahun
Modal = RM1098 X 12 bulan = RM13176
Dividen ASB2 2017 6.5% = 6.5% X 200K = RM13000
Anda perlu top up (dividen tolak modal) = RM13000 - RM13176 = - RM176

Sikit jer RM176 kan?

Dijangkakan pada tahun 2018 nanti dividen asb2 akan kembali meningkat.

Soalan: Betul ke?

Point1 = PNB ada strategi bernama STRIVE-15

Apa tu? Baca < SINI >

Point 2 = Harga Sawit CPO sedang Meningkat NAIK! Hingga 22% Terkini

Baca Lanjut < SINI >


Dua indikator penting ini, meningkatkan keyakinan saya tahun mendatang pasti akan memulihkan kembali dividen ASB dan ASB2....Insha Allah....

Melabur dengan ilmu dan jangan melabur ikut ikutan....saya coaching anda jika anda serius melabur...

Jom mulakan Pelaburan Pertama ASB anda dengan saya. 


Whatsapp FairuzRamli 0134555888


Untuk lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/asbloanterbaik



 
Read More

ASB Loan adalah Tabungan yang Stabil

ASB Loan adalah Tabungan yang Stabil 


ASB Loan adalah Teknik Menabung
ASB Loan adalah Teknik Menabung



Adakah anda menyimpan duit lebihan anda, di dalam akaun simpanan biasa Atau simpan direct dalam ASB? 

Tahukah anda, buat ASB Loan juga adalah bentuk tabungan yang lebih baik.


Macam mana tu?

Anda ada dengar pasal dividen asb makin rendah?
Nak kene cancel ke asb loan ni?
Tak payah....nah...saya kira guna dividen rate terendah tu....anda nilai sendiri anda untung ke tak?


Letak cash anda RM13176.00 

1- Dalam akaun bank       = dpt dividen sikit akhir tahun dalam 1-2% = 2% X RM13176 = RM263.52

2- Dalam buku asb direct = RM13176 X 6.75% = dividen RM889.38

3- ASB Loan 200K          = RM200K X 6.75%  = dividen RM13500 
 (ASB Loan RM200K 30 tahun, bulanan RM1098 X 12 bulan = RM13176)

Teknik yang lebih baik:

1- Teruskan menyimpan dividen dalam buku asb anda tanpa mengusiknya
2- Keluarkan jumlah, hanya diperlukan sahaja. Jangan keluar sampai habis licin buku asb anda.
3- Lebih baik jika anda jadikan Tabungan dengan asb loan, supaya duit dividen lebih besar sebab sifat compounding nya.

Terbaik kan?

* katakan dividen rate 6.75%
* katakan pelaburan berterusan dari Januari hingga Disember


Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888





Read More

Haru Biru Dividen ASB 2016

Haru Biru Dividen ASB 2016

Ya...ramai yang tersentap dengan pengumuman terkini dividen asb 2016. Ini dianggap antara terendah dalam sejarah kerana ramai yang menjangkakan 2016 akan turun sekitar 7.0% sahaja.

Nampaknya ramalan orang ramai jauh tersasar dan jauh lebih rendah sebanyak 0.50%.

Pelbagai andaian yang boleh dibuat tetapi sebenarnya Keadaan Ekonomi Global masih belum pulih dan ini menyukarkan ASB untuk kembali ke landasan yang lebih baik.



Dividen ASB 2016
Dividen ASB 2016

Beberapa faktor yang menyumbang kepada kejatuhan ini:


1- Ekonomi Global yang masih belum pulih
Kelembapan ekonomi masih berterusan....dijangkakan akan pulih secara perlahan lahan, Ini pasti memberi kesan kepada pemulihan ekonomi Malaysia yang bergantung kepada Petroleum dan Kelapa Sawit.

2- Kadar tukaran matawang MYR yang masih belum pulih


Ketika ini tukaran matawang MYR ke USD masih 4.4 hingga 4.5. Nampaknya nilai USD masih tinggi dan ini banyak memberi kesan kepada kenaikan harga barang import.

3- Harga Komoditi Kelapa Sawit yang masih rendah.
Sehingga hari ini, harga komoditi kelapa sawit masih rendah. Ini sangat memberi kesan kepada FGV sehinggakan nilai sahamnya turun menjunam.

Berdasarkan keadaan semasa industri kelapa sawit, pihak FGV telah mengumumkan pelan transformasi 2017 - 2020 yang dijangkakan akan memulihkan FGV.

fgv transformation plan
FGV Transformation Plan 2017-2020






4- Ketidaktentuan ekonomi Malaysia kesan daripada Kemenangan Presiden Donald Trump di Amerika Syarikat.

Kemenangan Donald Trump memberi isyarat ketidaktentuan kepada ekonomi semasa dan ini menyebabkan ekonomi dunia tidak stabil. Akan berlaku kenaikan tapi ia masih perlahan dan masih memberi kesan kepada Malaysia secara terus.




Agihan Dividen ASB 2016
Agihan Dividen ASB 2016

Baiklah, mari lihat adakah masih relevan melabur menggunakan asb loan walaupun dividen semkin rendah:

Contoh sahaja ye:

Tahun 2015: RM200,000 X 7.25% = RM14500
Tahun 2016: RM100,000 X 6.75% = RM13500

Pilih buat ASB Loan RM200,000 selama 30 tahun dengan bayaran bulanan RM1098 = RM1098 X 12 bulan = RM13,176.00

Modal RM13,176 VS Dividen RM13500 = Untung RM324

Itulah untungnya RM324 pada tahun 2016.....

Apa yang anda nampak?

= Duit anda masih ada...dividen menurun, bukan bermaksud anda rugi tapi KEUNTUNGAN berkurang sikit...oklah pada zaman ekonomi merosot ni...

Dua HAKIKAT yang anda PERLU terima:

1- Alhandulillah tak jatuh RUGI....anda kurang untung sahaja...
2- Jika pilih pelaburan lain (yang juga menerima KESAN ekonomi global) = Anda mungkin jauh kerugian

PELABUR TEGAR ASB LOAN Di Uji:

1- Adakah anda akan bertahan untuk dapatkan dividen lebih baik 2017 (Pro Rate dividend)
2- Adakah anda akan bertahan untuk BONUS yang lebih baik (rekod 120 bulan ke belakang menentukan bonus anda)

* Asam garam melabur...ada hari untung besar....ada hari untung tipis....yang TERUS MELABUR terus UNTUNG....yang tarik diri...dot dot dot....

Tahun 2016 dengan kesedihan ini akan melabuhkan tirainya, teruskan bersabar dan teruskan mencari peluang peluang pelaburan yang menguntungkan dan tidak berisiko tinggi. ASB salah satu daripada pelaburan yang terselamat (jatuh tapi bukan lingkup) dan masih bertahan dengan kejatuhan ekonomi.

Semoga Pelan Strategi Malaysia 2017-2020 memberi kesan positif kepada pelaburan ASB pada tahun 2017....Insha Allah... doakan yang terbaik....


Whatsapp Saya FairuzRamli 013-4555888 SEGERA....

Jika anda pilih tidak melabur ASB Loan,
A - Simpan bawah bantal = tiada perubahan
B - Simpan dalam akaun simpanan bank = 0.4%- 1.75%
C - Simpan dalam akaun Fix Deposit = 2-3% (12-30 bulan)
D - Fikir fikirlah.......

Untuk lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/asbloanterbaik







Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Asb & Asb Loan. Teknik Strategi Terbaik asb loan CIMB Islamic Designed by azhafizah.com