Promosi Interest Rendah 4.8% (Monthly Rendah)..15Ogos hingga 31Ogos sahaja.. Jom Melabur SEKARANG!!!

Perkara Anda Wajib Baca Sebelum Apply Asb Loan

Perkara Anda Wajib Baca Sebelum Apply Asb Loan

Tahniah kerana anda berminat dan serius untuk membuat pelaburan melalui teknik asb loan dengan CIMB. Baik, anda memang WAJIB tahu 5 (LIMA) perkara tentang asb loan ini sebelum mengambilnya dengan saya (Konsultan ASB Loan anda: MOHD FAIRUZ BIN RAMLI).

WAJIB TAHU SEBELUM APPLY ASB LOAN:

1- Perkara perkara yang perlu diketahui oleh pemegang unit sebelum membuat pelaburan unit amanah melalui pembiayaan (Risalah Know Your Loan). Sila klik dan baca.
= Boleh klik <SINI>

2- Kemudahan pembelian sijil berganda ("Multiple Certificate") adalah salah satu kaedah perancangan kewangan bagi pelaburan melalui pembiayaan.
= Anda boleh membuat asb loan dengan sijil berbeza amaun, namun tertakluk kuota had keseluruhan RM200,000 dan kelayakan pinjaman anda.

3- Manfaat pelan takaful/insurans bagi melindungi pembiayaan pelaburan pemegang unit, sekiranya pemegang unit meninggal dunia atau hilang upaya kekal.
= Takaful atau insurans ke atas asb loan adalah pilihan. Bayaran bulanan akan meningkat berdasarkan faktor umur dan jantina. Jika berlaku kematian ke atas peminjam tanpa mengambil takaful, waris tidak perlu sambung bayar dan waris berhak menuntut harta pusaka tersebut (keuntungan daripada pelaburan asb loan setakat masa tersebut). Jika mengambil takaful, waris perlu memaklumkan kepada pihak bank dan membawa dokumen berkaitan kematian peminjam kepada pihak bank.

4- Syarat dan tatacara tuntutan terhadap pembiayaan pelaburan, sekiranya pemegang unit meninggal dunia atau muflis.
=  Waris berhak menuntut harta pusaka (keuntungan daripada pelaburan asb loan setakat masa tersebut) dengan memaklumkan kepada pihak bank dan membawa dokumen kematian peminjam. Waris bersama surat kuasa (LA) perlu hadir ke kaunter bank CIMB terdekat.

5- Penamatan awal pembiayaan pelaburan unit amanah dan kesannya terhadap pelaburan pemegang unit.
= asb loan boleh ditamatkan awal namun digalakkan selepas melebihi pembayaran selama 12 bulan. Ini kerana jika terlalu awal, terdapat caj interest terlibat akan dikenakan. Namun begitu denda Lock-in Period tidak dikenakan untuk asb loan islamic.
Anda wajib semak dahulu di mana mana kaunter cawangan CIMB terdekat untuk semak status sama ada dah boleh tamatkan/cancel asb loan anda, atau belum. Jika tiada masalah, anda boleh teruskan penamatan. Anda harus faham, dividen dibayar mengikut bulan yang anda bayar loan bulanan. Bermaksud, jika anda tamatkan asb loan awal, dividen yang akan anda perolehi adalah tidak sepenuhnya (dividen dapat setakat bulan yang anda bayar sahaja).






perkara wajib tahu sebelum buat asb loan
perkara wajib tahu sebelum buat asb loan
Sebarang Pertanyaan boleh terus whatsapp saya FairuzRamli www.wasap.my/60134555888

Read More

ASB Loan Untuk Pemohon Berumur dan Tak Dapat Tempoh 30 Tahun

ASB Loan Untuk Pemohon Berumur dan Tak Dapat Tempoh 30 Tahun


ASB Loan Untuk Pemohon Berumur dan Tak Dapat Tempoh 30 Tahun
ASB Loan Untuk Pemohon Berumur dan Tak Dapat Tempoh 30 Tahun


Ramai juga yang bertanya saya tentang situasi ini. Mereka yang telah hampir kepada tempoh persaraan dan tidak dapat menikmati tempoh maksimum asb loan iaitu 30 tahun.

Ya, situasi ini menyebabkan strategi pelaburan bagi mereka ini bertukar daripada teknik rolling kepada teknik top up loan. Apa? Kena top up? Macam tak best jer. Hehe apa boleh buat.....muda muda tak nak apply. 

Apa option yang ada?

Anda boleh apply Asb loan guna nama anak anda yang berumur 18 ke atas dan guna payslip anda. Boleh ke? Yesss boss boleh. Nanti kita PM tepi hehe.

Saya tak mau guna nama anak sebab dividen masuk buku anak. Saya nak apply sendiri. Habis macam mana?

Baik, jom tengok stretegi yang ada iaitu strategi top up. Ok ke tak....

ASB Loan Pemohon Umur 45 Tahun dan Ke Atas:

Contoh;

Pak Ahmad Umur 45 Tahun

Kelayakan Tempoh Maksimum Loan = 65 - umur sekarang = 65-45 =20 Tahun!
Bulanan asb loan RM200K selama 20 tahun 5% = RM1320

Perbandingan Simpan Sendiri:
RM1320 X 12 bulan = RM15840
Dividen 7% X 15840 = RM1108.80

Asb Loan 200K 20 Tahun:
Tahun 1 = Bayar RM15840
Tahun 2 = Guna dividen, Top Up RM1840
Tahun 3 = Guna dividen, Top Up RM1840 
Tahun 4 = Guna dividen, Top Up RM1840
Tahun 5 = Guna dividen, Top Up RM1840 (Cancel Loan)

Cash Value = RM33,000.00
Modal = RM15840 + (4 X RM1840) = RM23200

Nampak tak? Beza dekat RM10K jugak.

Ini menunjukkan anda memang untung. Jika anda teruskan lebih lama (target sampai pencen umur 55 tahun baru cancel, lagi la besar kan?).

Lagi cantik, sampai habis 20 tahun! Perghhh masa tu RM200K VS Modal RM50800.Jauh tu bezanya....untung...untung....

Pengiraan matematik tak tipu...anda kira dulu sendiri ya.

Jom apply asb loan dengan saya

Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888 dengan klik --> http://www.wasap.my/60134555888
 






 







Read More

Urusan ASB Tak Perlu Buku Hanya Guna Mykad

Urusan ASB Tak Perlu Buku Hanya Guna Mykad


Urusan ASB Tak Perlu Buku Hanya Guna Mykad

Urusan ASB Tak Perlu Buku Hanya Guna Mykad


Sebagai langkah meningkat taraf perkhidmatan ASB, kini Unit Trust System (UTS) akan dinaiktaraf kepada Fund Distribution System (FDS).

Ini bermaksud semua urusniaga saham PNB akan menggunakan satu nombor akaun sahaja. Ini lebih menjimatkan masa dan lebih efisyen. Penambahbaikan sistem operasi ini juga membolehkan ASNB meluaskan rangkaian ejen yang menawarkan urus niaga ASB, seperti Bank Simpanan Nasional, Affin Bank dan Ambank. Ini menjadikan rangkaian cawangan ejen ASNB yang menawarkan ASB kini meningkat kepada 2,262 cawangan.

Mulai 28 Jun 2017, semua urusniaga ASB hanya menggunakan Mykad sahaja.

Perlu diingat juga, transaksi ASB akan ditangguhkan pada 23 Jun 2017, manakala bagi pelabur di Kelantan dan Terengganu, penangguhan urus niaga sehingga 27 Jun 2017.

Sila rancang pengeluaran ASB anda kerana penangguhan ini agak lama dan Hari Raya Aidilfitri semakin hampir.


Read More

ASB2 Loan Dah Tutup

ASB2 Loan Dah Tutup

Ya, ini sangat mengejutkan! Ingatkan baru mula April 2014, boleh melabur lama sikit. Rupanya April 2017 dah stop asb2 loan.

ASB2 Loan dah tutup
ASB2 Loan dah tutup


Ramai sangka apabila ekonomi Malaysia menurun sejak 2015, begitu juga dividen ASB2 menurun menyebabkan ramai yang menjual kembali ASB2 Loan mereka kerana takut kerugian dan tak boleh tampung loan asb2 yang dibuat.

Ini semua meleset dan salah sama sekali. Realitinya ialah mereka yang SERIUS dan FAHAM pelaburan akan terus membuat asb2 loan walaupun dividen semakin menurun. Eh kenapa ye? Ya lah, turun kepada 6.5% jer...masih ok. Bukan rugi teruk...kira lah guna calculator, jangan ikut ikutan kemudian menyesal kerana lepas ni dah tak boleh apply dah.

Jom kita recap skit info pasal ASB2 ni:

1- Had maksimum RM200000
2- Objektif = Menjana pulangan jangka panjang yang konsisten di samping memastikan pengekalan modal pemegang unit dengan menyertai pelaburan di dalam portfolio aset campuran.
3- Saiz Tabung = 10 Bilion

Ya, 10 Bilion telah habis dilabur bro! No more huhuhu....


Ok, jangan pandang belakang lagi. Kita melabur ada objektif. Jangan ikut ikut kata orang yang kata tak untung dan lain lain. Akhirnya dah tak ada peluang, kita juga yang melepas huhu.

Hujung tahun orang beratur amik dividen. Kita masih lagi orang yang "melihat orang lain ambil dividen"......

Act Now for your future....

* Ada yang tanya saya, ASB tak penuh lagi ke?
Jawapan = ASB takde had bro! sebab tu tak penuh2...apa tunggu lagi? Dividen pun lagi best...


Berminat dan serius melabur dalam ASB?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888
Untuk lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/asbloanterbaik





















Read More

ASB Loan For Newbie

ASB Loan For Newbie

Anda berminat dengan pelaburan menggunakan ASB Loan?

Anda betul betul kosong pasal asb loan ni?
Ada beberapa perkara yang anda perlu faham tentang asas ASB Loan.


ASB Loan for newbie
ASB Loan for newbie beginner

Soalan Soalan biasa ASB LOAN


Apakah ASB Loan?
= ASB Loan adalah satu pinjaman bertujuan nak mendapatkan sijil ASB diakhir tempoh loan. Anda bayar bulanan yang sedikit, dan setiap tahun dapat dividen (biasanya dividen boleh cover bayaran bulanan setahun- tertakluk situasi teknik melabur). Habis tempoh loan (full settlement), anda dapat sijil ASB yang boleh ditunaikan.

Adakah ASB Loan boleh dapat duit cash?
= Jangan salah faham! Yang dapat duit cash tu PERSONAL LOAN. Anda buat PERSONAL LOAN anda dapat CASH. Anda buat Asb loan, anda hanya dapat SEDIKIT DIVIDEN di akhir tahun dan dihujung tempoh loan (10 tahun ke 20 tahun ke 30 tahun ke), anda dapat sijil asb. Sila buang jauh jauh SALAH FAHAM anda tentang dapat duit cash (Personal Loan) dan Asb Loan.
Senang cerita, Personal loan = Lebur/Belanja duit    &   Asb loan = Melabur duit

Adakah saya kakitangan swasta dan bekerja sendiri boleh mohon asb loan?
= Bank tak kisah anda kakitangan kerajaan atau swasta atau bekerja sendiri. Yang penting pendapatan (Payslip atau Bank Statement) layak. Itu sahaja yang penting!

Saya ada duit cash untuk bayar monthly payment asb loan setahun terus. Tapi payslip tak lepas sebab banyak komitmen, boleh tak apply?
= Tak boleh bro, duit CASH SEDIA ADA tak diambilkira dalam kelayakan. Hanya Payslip dan Bank Statement Biz selama 6 bulan terkini sahaja.

Saya Surirumah, Pelajar, Student boleh apply tak asb loan?
= Tak boleh kerana tiada payslip atau bank statement biz. Tapi kalau suami, mak, ayah, abang, kakak anda setuju berikan kebenaran Payslip diorang untuk anda apply loan, jadi BOLEH dan TAK ADA MASALAH. Tetapi kelayakan dan komitmen loan akan jadi atas Payslip mereka. Pastikan mereka faham.
Situasi akan jadi macam ni:
Student jadi pemohon utama (guna buku asb student sendiri) + Ayah jadi pemohon bersama (guna Payslip ayah).Kelayakan gaji ikut gaji ayah, tapi tempoh loan ikut umur anak dan dividen akan masuk buku anak.

Saya tiada akaun CIMB. Kena bukak tak?
= Tak ada masalah dan tak perlu buka. Ramai yang buat asb loan tak ada akaun CIMB dan mereka boleh bayar melalui Online Transfer atau gunakan mesin Cash Deposit Machine (CDM).

Ada orang kata buat asb loan ni rugi berbanding simpan sendiri asb dalam buku, betul ke?
= Jangan dengar orang cakap. Sila baca contoh kiraan dan hadam = <SINI>

Orang kata ASB Loan ada interest sampai 5.2% dah macam Personal Loan punya Interest?
= Adoii, jauh bonar buat perbandingan macam tu. Jangan macam tu bang..lain bonar...Personal Loan guna simple interest so memang mahal (Loan kereta pun sama). Loan rumah dan Asb Loan menggunakan Term Loan, jadi lagi murah. Nampak je nombor lebih kurang sama, kiraan jauh lain bro. Kalau mahal, semua orang buat asb loan ni rugi lah. Takkan ada nama "Pelaburan Asb Loan" hehehe. Nak clear pasal salah faham ni baca <SINI>

Macam Mana Kira Dividen untuk Asb Loan?
= Asb loan ni dividen dibayar ikut bulan yang kita bayar loan. Saya ulangi, "Bulan yang kita bayar loan!". Bermaksud, setahun ada 12 bulan kan? Kalau kita bayar loan start bulan Januari, maka pada bulan Disember, kita akan dapat dividen penuh seperti yang diumumkan. Ok jom tengok contoh pengiraan yang membuka mata anda ni:

Si A bayar Asb Loan RM100K start bulan Januari hingga Disember (12 bulan):
Katakan dividen diumumkan adalah 7%:
Dividen = 7% X 100000 = RM7000
Ya, Si A dapat RM7000 dividen....jelas kan? Jom tengok si B pulak.

Si B bayar Asb Loan RM100K start bulan Julai hingga Disember (6 bulan kan?):
Katakan dividen diumumkan adalah 7%:
Dividen = (7%/12 bulan) X 6 bulan X 100000 = RM3500
Ya, Si B hanya dapat RM3500 dividen....jelas kan? Bayar separuh tahun, dapat la separuh dividen. Takkan penuh kot...tak adil huhuhu.

Betul ke kalau abis tempoh bayar asb loan akan dapat SIJIL ASB?
= Betul bro, dapat sijil tu anda boleh tunaikan (boleh cairkan dan masukkan dalam akaun peribadi anda). Hehehe...masa tu jangan lupe belanja saya :)



* Jika anda tak clear PTPTN TAK BOLEH MOHON (ada buat penjadualan semula PTPTN). Pengalaman saya, ramai yang kene reject walaupun gaji layak. Penjadualan semula PTPTN merendahkan score kelayakan pinjaman anda. Jika tidak pernah bayar, jarang jarang bayar, bayaran tertunggak tak ada masalah memohon. Yang buat penjadualan semula je bermasalah.

Berminat nak melabur ASB Loan? Jom la buat ngan Konsultan yang sentiasa membantu anda...bagi support...
Whatsapp FairuzRamli 0134555888







Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Asb & Asb Loan. Teknik Strategi Terbaik asb loan CIMB Islamic Designed by azhafizah.com