Promosi Interest Rendah 5% (Monthly Rendah)..Tamat Nov 2016! Jom Melabur SEKARANG!!!

CCRIS PTPTN dan ASB LOAN

CCRIS PTPTN dan ASB LOAN

Memang ribut 2016 ni....ramai betul yang terperanjat dan menggelabah! Loan yang apply tiba tiba kena reject sebab ada CCRIS record. 

CCRIS PTPTN
CCRIS PTPTN


Rasa macam tak ada buat loan lagi atau masalah loan tak bayar. Takkan tiba tiba loan kena reject. Ada juga yang payslip besar, gaji ribu ribu tapi loan kena reject juga. Pening pening hehe.

Rupa rupanya PTPTN sangkut sebab ada CCRIS record. Tahukah anda, se awal 6 bulan lepas kerja dah mula rekod CCRIS ni? Akan ada dalam sistem berapa bulan anda tak bayar. Kalau lah die tulis, dah 118 bulan tak bayar ccris ptptn, ini menunjukkan rekod pembayaran ptptn anda sangat buruk. Memang confirm la terus kene reject loan.

Apa itu CCRIS? CCRIS membawa maksud Credit Central Reference Information System yang akan merekodkan sebarang informasi berkaitan dengan pinjaman yang anda telah dan akan buat. Input bagi setiap transaksi di dalam Laporan ini kebiasaannya akan disediakan oleh semua bank-bank di Malaysia pada setiap akhir bulan dan ianya akan merekodkan ‘pattern’ pembayaran setiap peminjamnya selama 12 bulan. Justeru apabila rekod pembayaran PTPTN ini dimasukkan ke dalam Laporan CCRIS, sudah pasti peminjam tegar ini akan berhadapan masalah untuk membuat sebarang pinjaman di bank-bank Malaysia pada masa hadapan. Oleh itu, kupasan entri ini adalah untuk memberikan idea akan tindakan yang mungkin boleh mereka ambil untuk berdepan dengan masalah ini :


So apa nak buat? Ikuti langkah di bawah:

  • Pergi ke Pejabat PTPTN & Berbincang dengan Pihak PTPTN
Ya, pergi dan bincang. Semua ini boleh nego. Mereka (PTPTN) mahukan duit mereka, anda pula nega berapa nak bayar. Mereka akan minta anda selesaikan satu amaun bayaran sebelum nego jumlah bulanan. Penting di sini untuk kedua dua belah pihak win win ok. Akhirnya anda akan dapat surat tawaran penjadualan semula pembayaran balik PTPTN.

  • Tangguhkan Permohonan Pinjaman & Susun Semula Pembayaran PTPTN
Tangguhkan dulu perancangan untuk membeli kereta/rumah/kredit baru, sebaliknya ‘regularise’kan kembali pinjaman PTPTN anda sekurang-kurangnya selama 6 bulan. Kenapa 6 bulan? Kerana ianya merupakan tempoh bertenang (cooling period) yang diterima pakai oleh kebanyakan bank bagi akaun-akaun yang bermasalah dengan syarat peratusan Debt Service Ratio (DSR) anda mencukupi.

Timbul pula masalah dari segi peratusan DSR yang semestinya meningkat sekiranya instalment PTPTN ini dimasukkan ke dalam Laporan CCRIS dan satu-satunya jalan penyelesai kepada masalah ini ialah, dengan menambahkan pendapatan anda (selain dari pendapatan aktif – gaji) melalui sumber-sumber berikut :
  1. Pendapatan Sampingan (Side Income) – Komisyen, Elaun, Gaji Kerja Lain, Biz Online
  2. Pendapatan Portfolio (Portfolio Income)Dividen Saham Unit Trust, Existing Asb Loan
  3. Pendapatan Pasif (Passive Income) – Sewa/Sublet rumah.


Apabila anda telah mendapat surat penjadualan semula PTPTN daripada pihak PTPTN, anda boleh mula memohon semula Asb Loan. Ini mungkin akan menyebabkan perancangan permohonan Asb Loan anda delay selama 1-2 bulan sementara ia clear dalam sistem CCRIS.

Anda mahu Apply Asb Loan saya uruskan? Dah bosan ke semua bank dan asyik kene reject pasal PTPTN?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Asb & Asb Loan. Teknik Strategi Terbaik asb loan CIMB Islamic Designed by azhafizah.com