Promosi Interest Rendah 5% (Monthly Rendah)..Tamat Nov 2016! Jom Melabur SEKARANG!!!

ASB Loan Untung Rendah Rugi Berbanding Simpan Sendiri

ASB Loan Untung Rendah Rugi Berbanding Simpan Sendiri

Ramai juga yang bertanyakan saya tentang ni. Jadi hari ni saya cuba buat perbandingan supaya logiknya menjadi lebih nyata dan jelas.

ASB Loan VS ASB Cash
ASB Loan VS ASB Cash


Isunya ialah:

Interest atau BLR ASB Loan 5.4% VS Dividen 7.5%
Maka 7.5% - 5.2% = 2.3%  Ehhh sikitnya 2.3%   baik simpan sendiri...dapat solid 7.5%

Tunggu.....jom kira sama sama. Salah cara kira macam tu....

Cuba tengok Table Perbandingan ASB Loan dan ASB ni:



ASB Simpan Sendiri
ASB Loan Islamic
http://pelaburan-asb-loan-terbaik.blogspot.my
Contoh ASB 200K/ASB Loan 200K
RM1100 sebulan X 12 bulan: RM13200
Dividen 7.5% X RM13200: RM990
    Ø RM1100 X 12 bulan: RM13200
    Ø Dividen 7.5% X RM200K: RM15000
Jika Meninggal (ambil insurans)
RM14190 sahaja
RM200K+RM15K: RM215K



ROI

    Ø (Sijil 200000/Modal awal 13200) X 100 = 1515%
    Ø 1515%/30 tahun loan = 50.5% per anum

* Nampak tak 50.5% !!!





Anda akan dapati nilai sebenarnya keuntungan adalah 50.5% kan? Kenapa boleh jadi macam tu?

Jawapannya:

1- Kapital loan anda besar
2- Modal yang sama

Ini adalah kerana kita meminjam duit bank untuk membeli sijil yang besar (RM200K) dan bila dapat dividen, dividen yang kita dapat adalah daripada RM200K yang BELUM MENJADI MILIK KITA (loan belum habis bayar kan?)

Oleh sebab ini, walaupun atas kertas 7.25% adalah SOLID milik anda, tapi jika kapital modal anda kecil...nilainya juga kecil.....kesiannnn.....

Jika anda bijak dan tidak mudah tertipu, anda akan faham 7.5% atas RM13200 VS 7.5% atas RM200K adalah DUA PERKARA BERBEZA. 

Jadilah pelabur bijak.....HENTIKAN MELABUR GUNA DUIT CASH....GUNAKAN LOAN....

Duit Cash anda boleh laburkan ke dalam Unit Trust yang lebih menguntungkan.

Kenapa Unit Trust?

Jika anda memilih untuk melabur, anda perlu faham SINGLE DIGIT dividen is not good...sama juga dengan asb yang 7.5% ... masih satu digit. Sebab tu anda perlu asb loan. Jadi, apa nak buat dengan cash sedia ada tu? Nak isi dalam Simpanan XXXX Haji? Biar betul...lagi rendah tu...

Jadi, carilah Unit Trust Islamic yang memberi pulangan 12-15% sekurang kurangnya. Eh ada ke?


Katakan anda kosongkan buku asb anda untuk memberi peluang kuota individu ASB RM200K sahaja (Anda tak boleh ada duit cash dlm buku dan buat asb loan RM200K, PNB reject sebab melebihi had kuota individu).

Buat asb loan RM200K secara bijak dan duit cash anda yang anda memang bercadang nak beranak pinakkan tu, masukkan dalam Tempat Pelaburan Islamik yang Mantap.....

Anggaran 5 year investment Unit Trust (15%):

RM3000 selama 5 tahun     = RM6034.00
RM5000 selama 5 tahun     = RM10056.00

RM10000 selama 5 tahun   = RM20113.00
RM50000 selama 5 tahun   = RM100567.00
RM100000 selama 5 tahun = RM201135.00
RM200000 selama 5 tahun = RM402271.00

Bandingkan pula duit cash biar dalam asb untuk berkembang selama 5 tahun (katakan dividen 8% tiap tahun):

RM5000 selama 5 tahun = RM7346.00

RM10000 selama 5 tahun = RM14693.00
RM50000 selama 5 tahun = RM73466.00
RM200000 selama 5 tahun = RM293865.00

Jauh beza kan?

Jika anda berminat, saya boleh uruskan kedua dua pelaburan ini. Teknik pelaburan kena betul. Masa amat penting. Jangan bertangguh kerana setiap masa adalah wang.....


Whatsapp FairuzRamli 0134555888




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Asb & Asb Loan. Teknik Strategi Terbaik asb loan CIMB Islamic Designed by azhafizah.com